Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone słodkie ziemniaki z serem, ostrą papryką i ziołami. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To świetny dodatek do mięs lub ryb, albo ciekawa samodzielna przekąska.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 181
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 54
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 181
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 54
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w kształt frytek. Wkładamy do zimnej wody na około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, bardzo dobrze osuszamy. Olej mieszamy z granulowanym czosnkiem i paprykami mielonymi. Bataty mieszamy z olejem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie. Jeśli każda frytka będzie osobno, pozostaną chrupiące. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Bataty pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut. Sprawdzamy czy są już miękkie. Posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy jeszcze 5 minut. Frytki delikatnie przekładamy na talerze. Można podać je z keczupem lub innym ulubionym sosem.