Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone słodkie ziemniaki z serem, ostrą papryką i ziołami. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To świetny dodatek do mięs lub ryb, albo ciekawa samodzielna przekąska.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10009
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9045
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6405
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10009
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9045
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6405
Składniki
Bataty obieramy, kroimy w kształt frytek. Wkładamy do zimnej wody na około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, bardzo dobrze osuszamy. Olej mieszamy z granulowanym czosnkiem i paprykami mielonymi. Bataty mieszamy z olejem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby nie leżały na sobie. Jeśli każda frytka będzie osobno, pozostaną chrupiące. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Bataty pieczemy w 220 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut. Sprawdzamy czy są już miękkie. Posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy jeszcze 5 minut. Frytki delikatnie przekładamy na talerze. Można podać je z keczupem lub innym ulubionym sosem.