Do góry

Dodatki Przepis na:

Biała kiełbasa, tradycyjna.

Biała kiełbasa, tradycyjna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24929

Dodano:

Odsłon: 6876

Kiełbasę zrobiłam według przepisu dr. Grzegorza Russaka. Kiełbasa jest bardzo smaczna, polecam.

Składniki

  • mięso wieprzowe kl.I z szynki, łopatki 40 dag
  • mięso wieprzowe kl.II gulaszowe tłuste 1,3 kg
  • wołowina gulaszowa 30 dag
  • lód 20 dag lub 200 ml lodowatej wody
  • Pieprz czarny 10 g
  • Majeranek 12 g
  • czosnek 6 -7 ząbków
  • sól 30 g
  • jelita cienkie wieprzowe 2-3 m
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kiełbasa, tradycyjna.

Przygotowanie

  1. surowiec na 2 kg. kiełbasy:

    0,4 kg. mięso wieprzowe kl.I z szynki, łopatki (zmielić przez szarpak)
    1,3 kg. mięso wieprzowe kl.II gulaszowe tłuste (zmielić przez sitko 5 mm)
    0,3 kg. wołowina gulaszowa (zmielić przez sitko 2 mm) trzykrotnie razem z czosnkiem.

    Zmielone mięsa przez odpowiednie sitka, wołowe mięso mielimy razem z czosnkiem trzykrotnie, dobrze wyrabiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wodę. Farsz wyrabiamy około 30 minut aż mięso będzie o odpowiedniej kleistości.

  2. Wyrobiony farsz z przyprawami przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  3. Po wyjęciu z lodówki farsz chwilę wyrabiamy.

  4. Wkładamy do nadziewarki i nadziewamy wcześniej wymoczone jelita (na luźno). Osadzamy 2 godziny i parzymy w wodzie o temperaturze 76 stopni Celsjusza przez 30 minut.

  5. Po sparzeniu możemy bezpośrednio spożywać kiełbasę, a jeżeli chcemy zamrozić to studzimy hartując w zimnej wodzie.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń