Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy ze skórą uwędzony w garnku na zrębkach olchy.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1864
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1618
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1561
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2148
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1864
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1618
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1561
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2148
Składniki
Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wyparzamy kamienny garnek. W garnku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olchy 2-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!