Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-11-2019
Cudowny lek na przeziębienie i odporność.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 182
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 182
Składniki
Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Imbir oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli dodajemy czosnek to obieramy. Do wyparzonego słoika lub butelki wrzucić połowę pokrojonych cytryn, imbiru i ząbek czosnku. Zalewamy połową miodu i dodaję pozostałą cytrynę, imbir i ząbek czosnku. Zalewamy pozostałym miodem. Zakręcamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Wstrząsnąć słoikiem około 2-3 razy w ciągu doby. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Dawkowanie 1 łyżka dziennie osoba dorosła, 1 łyżeczka dziennie dziecko. W przypadku przeziębienia zwiększyć dawkę do 3 łyżek/łyżeczek na dobę. Podawać bezpośrednio z łyżki lub jako dodatek do herbaty lub wody. Należy pamiętać aby nie dodawać syropu do gorących napojów bo straci swoje właściwości. Przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie.