Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-11-2019
Cudowny lek na przeziębienie i odporność.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7976
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 340
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3352
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 615
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7976
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 340
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3352
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 615
Składniki
Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Imbir oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli dodajemy czosnek to obieramy. Do wyparzonego słoika lub butelki wrzucić połowę pokrojonych cytryn, imbiru i ząbek czosnku. Zalewamy połową miodu i dodaję pozostałą cytrynę, imbir i ząbek czosnku. Zalewamy pozostałym miodem. Zakręcamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Wstrząsnąć słoikiem około 2-3 razy w ciągu doby. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Dawkowanie 1 łyżka dziennie osoba dorosła, 1 łyżeczka dziennie dziecko. W przypadku przeziębienia zwiększyć dawkę do 3 łyżek/łyżeczek na dobę. Podawać bezpośrednio z łyżki lub jako dodatek do herbaty lub wody. Należy pamiętać aby nie dodawać syropu do gorących napojów bo straci swoje właściwości. Przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie.