Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywnym, głębokim smaku, który łączy w sobie nuty słodkie, orzechowe i umami. Dodatek syropu klonowego lub cukru, genialnie podbije w smaku goryczkową brukselkę, a sos sojowy oraz orzechowe dodatki nadadzą głębokiego smaku. Dzięki smażeniu na złoty kolor brukselka staje się fantastycznie chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Tak przygotowana brukselka stanie się fantastyczną przekąską lub dodatkiem do obiadu, który zasmakuje nie tylko fanom azjatyckich smaków. Dlatego nie obawiaj się eksperymentu kulinarnego i z powodzeniem dodaj do swoich posiłków nowoczesny, pełen smaku akcent!
Patelnia, nóż, deska do krojenia, praska
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2305
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4396
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1328
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 312
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2305
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4396
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1328
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 312
Składniki
Opłucz brukselki i przekrój je na pół. Usuń zewnętrzne liście, ale tylko jeśli są uszkodzone. Opłukanie zdecydowanie powinno wystarczyć.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej sezamowy i smaż brukselki na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż się przysmażą z zewnątrz.
Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż przez pół minuty. W małej miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy z miodem, syropem klonowym, bądź cukrem. Dorzuć do mieszanki kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj z brukselką, w taki sposób, aby była równomiernie pokryta sosem.
Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Sos w tym czasie zacznie się karmelizować. Dodaj pieprzu oraz granulowanego czosnku.
Posyp sezamem lub posiekanymi na bardzo drobno orzechami włoskimi. Brukselkę przełóż na talerz i spożywaj na ciepło.
Przełóż brukselkę na talerz i