Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki jogurtowe na śniadanie-prosty przepis

Bułeczki jogurtowe na śniadanie-prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 512

Dodano:

Odsłon: 3731

Pieczywo upieczone przez nas samych najlepiej smakuje, a domownicy najbardziej docenią twoje wysiłki ,spożywając takie pyszne i pachnące bułeczki prosto z domowego piekarnika. Z tej ilości mąki wyszło mi 17 małych bułeczek. Do 5 dodałam resztę dżemu żurawinowego. Były po prostu wyśmienite , szkoda, że nie zrobiłam pół na pół.. Za to następnym razem tak zrobię. Polecam ! Zapraszam do obejrzenia filmiku .

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • suszone drożdże 7 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 150 g
  • mleko 150 ml
  • 1 jajko
  • olej 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki jogurtowe na śniadanie-prosty przepis

Przygotowanie

  1. Zrób rozczyn z drożdży czyli do 50 letniego mleka wsyp drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki mąki ,wszystko to zamieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

  2. Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn ,zamieszaj łyżką drewnianą.
    Wlej mleko może być z lodówki ,dodaj jogurt też z lodówki, dodaj roztrzepane jajko wsyp sól, wlej olej i to wszystko dobrze wyrób.
    Ciasto musi być elastyczne i musi nam odchodzić od ręki i brzegów miski.
    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i złóż na 3 i znowu złóż na 3.
    Z ciasta odcinaj kawałki o ciężarze 56 g i formuj małe bułeczki.
    Układaj na podsypaną mąką formę do pieczenia.
    Ja zrobiłam 11 bułeczek i 5 bułeczek z dżemem z żurawiny. Razem mi wyszło 17 małych bułeczek.
    Możesz zrobić większe, wybór
    należy do ciebie.
    Wszystkie bułeczki przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

  4. Wyrośnięte bułeczki ostrym nożem nacinamy robiąc krzyż.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ,funkcja góra, dół na środkowej półce przez 18 minut. Natomiast te z żurawiną piekłam 16 minut.
    Uwaga-każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzamy czy bułeczki są rumiane.
    Bułeczki z żurawiną nie nacinamy.

  5. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

    Smacznego!

    Zobacz filmik na YouTube.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń