Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1012
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2028
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1012
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2028
Składniki
Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.