Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10437
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12873
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10437
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12873
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4614
Składniki
Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.