Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Bulionetka" to zła nazwa, ale nic innego nie przyszło mi do głowy. "Sosjetka" brzmi jeszcze gorzej. Zawodowcy nazywają to demi glace - wywar z cielęcych palonych kości. Jest idealnym, naturalnym zagęstnikiem do ciemnych sosów. Jednocześnie nadaje mu wspaniały smak.
Kości porąb na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w garnku. Rozłóż na blasze i piecz w piekarniku w 230 stopniach ok. 40 minut do godziny.
Przełóż upieczone kości do garnka, zalej zimną wodą tak, aby wszystkie kości były przykryte. zagotuj i gotuj na najmniejszym ogniu, żeby ledwo bulgotało. Kości muszą się gotować minimum 24 godziny
Po ok.3 - 4 godzinach dodaj warzywa (obrane i pokrojone w mniejsze kawałki). Gotuj je w wywarze, aż będą całkiem miękkie. Wyjmij z wywaru i wyrzuć.
Na początku gotowania ( przez pierwsze 16 godzin) dolewaj zimnej wody, aby kości były cały czas przykryte.
Kiedy wywar zacznie się redukować dodaj zioła związane nitką.
Gotuj, aż zostanie ok. połowa objętości.
Przecedź wywar przez gęste sito i wylej do płaskiego naczynia, np. na blachę do pieczenia.
Zostaw, aż całkowicie wystygnie.
Ostudzony wywar włóż do lodówki.
Kiedy już mocno stężeje, pokrój na kwadraty ok. 5 x 5 cm, zapakuj je oddzielnie w folię i schowaj do zamrażarki.
Kiedykolwiek będziesz robić sos - wyjmij taką kostkę (lub dwie, zależy ile tego sosu), dodaj do sosu spod pieczeni i otrzymasz gęsty, smaczny sos, bez użycia mąki lub innych zagęstników.
Uwielbiam sos koperkowy, mój mąż nie znosi wszystkiego, co zawiera koperek. C...
Odsłon: 3550
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1629
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7674
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1629
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7674
Składniki
Kości porąb na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w garnku. Rozłóż na blasze i piecz w piekarniku w 230 stopniach ok. 40 minut do godziny.
Przełóż upieczone kości do garnka, zalej zimną wodą tak, aby wszystkie kości były przykryte. zagotuj i gotuj na najmniejszym ogniu, żeby ledwo bulgotało. Kości muszą się gotować minimum 24 godziny Po ok.3 - 4 godzinach dodaj warzywa (obrane i pokrojone w mniejsze kawałki). Gotuj je w wywarze, aż będą całkiem miękkie. Wyjmij z wywaru i wyrzuć.
Na początku gotowania ( przez pierwsze 16 godzin) dolewaj zimnej wody, aby kości były cały czas przykryte.
Kiedy wywar zacznie się redukować dodaj zioła związane nitką. Gotuj, aż zostanie ok. połowa objętości.
Przecedź wywar przez gęste sito i wylej do płaskiego naczynia, np. na blachę do pieczenia. Zostaw, aż całkowicie wystygnie. Ostudzony wywar włóż do lodówki. Kiedy już mocno stężeje, pokrój na kwadraty ok. 5 x 5 cm, zapakuj je oddzielnie w folię i schowaj do zamrażarki. Kiedykolwiek będziesz robić sos - wyjmij taką kostkę (lub dwie, zależy ile tego sosu), dodaj do sosu spod pieczeni i otrzymasz gęsty, smaczny sos, bez użycia mąki lub innych zagęstników.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Dodatki
Szaszłyki z pomidorów
Dodatki
Kluski francuskie do zup
Dodatki
Młoda kapusta na słodko. Z delikatną nutą kwaskowości
Pieczarki faszerowane mozzarellą z grilla
Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!
Odsłon: 185
Szaszłyki z pomidorów
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 138