Do góry

Dodatki Przepis na:

Bulionetka do sosów - bez chemii, czyli demi glace

Bulionetka do sosów - bez chemii, czyli demi glace

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4500

Dodano:

Odsłon: 9906

"Bulionetka" to zła nazwa, ale nic innego nie przyszło mi do głowy. "Sosjetka" brzmi jeszcze gorzej. Zawodowcy nazywają to demi glace - wywar z cielęcych palonych kości. Jest idealnym, naturalnym zagęstnikiem do ciemnych sosów. Jednocześnie nadaje mu wspaniały smak.

Składniki

  • kości cielęce, najważniejsze są tzw. szpikowe, czyli długie - ok. 3,5 kg
  • marchew, pietruszka, pół selera i duży por i 3gałązki selera naciowego
  • 3 liście laurowe, kilka gałązek tymianku i kilka gałązek majeranku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bulionetka do sosów - bez chemii, czyli demi glace

Przygotowanie

  1. Kości porąb na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w garnku. Rozłóż na blasze i piecz w piekarniku w 230 stopniach ok. 40 minut do godziny.

  2. Przełóż upieczone kości do garnka, zalej zimną wodą tak, aby wszystkie kości były przykryte. zagotuj i gotuj na najmniejszym ogniu, żeby ledwo bulgotało. Kości muszą się gotować minimum 24 godziny
    Po ok.3 - 4 godzinach dodaj warzywa (obrane i pokrojone w mniejsze kawałki). Gotuj je w wywarze, aż będą całkiem miękkie. Wyjmij z wywaru i wyrzuć.

  3. Na początku gotowania ( przez pierwsze 16 godzin) dolewaj zimnej wody, aby kości były cały czas przykryte.

  4. Kiedy wywar zacznie się redukować dodaj zioła związane nitką.
    Gotuj, aż zostanie ok. połowa objętości.

  5. Przecedź wywar przez gęste sito i wylej do płaskiego naczynia, np. na blachę do pieczenia.
    Zostaw, aż całkowicie wystygnie.
    Ostudzony wywar włóż do lodówki.
    Kiedy już mocno stężeje, pokrój na kwadraty ok. 5 x 5 cm, zapakuj je oddzielnie w folię i schowaj do zamrażarki.
    Kiedykolwiek będziesz robić sos - wyjmij taką kostkę (lub dwie, zależy ile tego sosu), dodaj do sosu spod pieczeni i otrzymasz gęsty, smaczny sos, bez użycia mąki lub innych zagęstników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 10 marca 2018 Teraz znalazłam ten przepis. Podoba mi się - dlatego zabieram. Robię troszkę inaczej, ale też własne kostki. Tylko dlaczego wyrzucasz warzywa ?, ja je przecieram i dodaję do wywaru.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

demolka 20 września 2013 fajnie ale nocka z głowy i rachunki za gaz lub prąd większe ;) 24 godziny non stop na gazie-trochę długo... Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 20 września 2013 Rzeczywiście świetny pomysł, muszę przygotować.
Ja wymyśliłam inny sposób na "bulionetki",co
prawda na mniejszą skalę. Wywar z pieczenia mięsa, które używam jako wędlinę, zlewam do malutkich pojemniczków i zamrażam. Wykorzystuję do sosów i zup. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń