Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki

Bułki

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 147

Bułki pszenne z boczkiem. Proporcje na 6 sztuk.

Składniki

  • Mąka pszenna typ 750 250 g
  • Maślanka 1/2 szklanki
  • Woda 1/4 szklanki
  • Drożdże świeże 12,5 g (1/8 kostki 100 g)
  • Olej 1 łyżka
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 1 płaska łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozgnieść z cukrem, dodać ciepłą wodę oraz 1 łyżkę mąki i odstawić na kilka minut.

  2. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, olej, sól oraz maślankę i drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto odchodzące od ścian naczynia.

  3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej z nich uformować kulkę i wszystkie ułożyć na natłuszczonej blasze. Pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Na wyrośniętych bułkach ułożyć plastry boczku.

  6. Piec przez około 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń