Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękne, puchate i żółte bułki burgerowe na podstawie przepisu z anyżkowa
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Składniki
Z drożdży, około 50 ml mleka i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.
Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 8 bułek. Staram się uzyskać chociaż minimalnie równe buły, ale nie wyszło /następnym razem spróbuję bardziej/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Wyjmuję. Studzę.