Do góry

Dodatki Przepis na:

bułki do burgerów

bułki do burgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716

Dodano:

Odsłon: 1561

Piękne, puchate i żółte bułki burgerowe na podstawie przepisu z anyżkowa

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka ciepłego
  • 1,5 łyżki cukru
  • jajo
  • sezam
  • sól
  • rozkłócone jajo z mlekiem
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bułki do burgerów

Przygotowanie

  1. Z drożdży, około 50 ml mleka i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.

  2. Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 8 bułek. Staram się uzyskać chociaż minimalnie równe buły, ale nie wyszło /następnym razem spróbuję bardziej/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.

  3. Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

    Wyjmuję. Studzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń