Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2122 Ocena: 47374

Dodano:

Odsłon: 3333

Prosty przepis na bułki do hamburgerów. Warto przygotować je samemu, smakują wybornie.

Składniki

  • 250 ml letniego mleka
  • 10 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie wyrabiamy.

    Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.

    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.

    Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.

    Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń