Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenne z pestkami dyni.

Bułki pszenne z pestkami dyni.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1510 Ocena: 20308

Dodano:

Odsłon: 6771

Bułki pszenne z ziarnami dyni, smaczne, delikatne. Polecam.

Składniki

  • mąka pszenna (typ 650) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • pestki dyni do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, górę bułek zraszamy wodą i obtaczamy w pestkach dyni. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze

  5. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).

  6. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę.

  7. Pieczemy 20 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  8. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 stycznia 2018 Jak zwykle - powala. Troszkę pomieszam mąki - może wyjdą? Dzięki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń