Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki śniadaniowe.

Bułki śniadaniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23056

Dodano:

Odsłon: 2524

Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa.

Składniki

  • mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki śniadaniowe.

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram i z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu.

  3. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

  4. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.

  5. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń