Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram i z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu.
Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Smacznego!!!