I znów buraki. Ale cóż ja na to poradzę, że buraki uwielbiam? Tym razem na sposób orientalny. Bo przecież czasem warto wypróbować coś z kuchni egzotycznej. W tym wypadku chodzi o kuchnię indyjską, którą osobiście bardzo cenię i uwielbiam jej charakterystyczne smaki. Dziś przedstawiam więc buraki z pomidorami po indyjsku. Niskokaloryczne i łatwe do przyrządzenia – ja przygotowałam to danie z warzyw pozostałych po gotowaniu barszczu, ale warto wiedzieć, że pieczone buraczki smakują w tej potrawie jeszcze lepiej.
Buraki po indyjsku
Składniki
- 1 posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (zimą używam własnej roboty pomidorów ze słoika)
- 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, buraczkowego, pomidorowego itp.
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na koniec
Składniki
- 1 posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (zimą używam własnej roboty pomidorów ze słoika)
- 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, buraczkowego, pomidorowego itp.
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na koniec

Etapy przygotowania
Na odrobinie wody podduś do miękkości cebulę.

Dodaj czosnek i pomidory oraz garam masalę i sól.

Po kilku minutach do sosu na patelni trafiają buraczki. Duś potrawę pod pokrywką na małym ogniu przez 4-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku ocet (lub sok z cytryny).

Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

Proponowane zestawienie na pierwszy rzut oka wydaje się dość nietypowe, ale smakuje bardzo dobrze. Jest także proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do dania głównego. Ja podałam buraczki z ryżem i marynowanym tofu z patelni grillowej.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 79

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 1670
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 79

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 1670



Składniki
- 1 posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 400 g obranych i pokrojonych pomidorów (zimą używam własnej roboty pomidorów ze słoika)
- 400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego, buraczkowego, pomidorowego itp.
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na koniec
Na odrobinie wody podduś do miękkości cebulę.
Dodaj czosnek i pomidory oraz garam masalę i sól.
Po kilku minutach do sosu na patelni trafiają buraczki. Duś potrawę pod pokrywką na małym ogniu przez 4-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku ocet (lub sok z cytryny).
Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Proponowane zestawienie na pierwszy rzut oka wydaje się dość nietypowe, ale smakuje bardzo dobrze. Jest także proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie smakuje solo albo jako dodatek do dania głównego. Ja podałam buraczki z ryżem i marynowanym tofu z patelni grillowej.
Dzisiaj wypróbuję. Tylko nie mam garammasali. Dodam curry.