Do góry

Dodatki Przepis na:

Cebulaki – ślimaki

Cebulaki – ślimaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17805

Dodano:

Odsłon: 1702

Smaczne bułeczki na lekką kolację.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cebulaki – ślimaki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku. Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem.

  3. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.

  4. Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.

  5. Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.

  6. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać do czerwonego barszczyku, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń