Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa. Pyszna i lekka chałka idealna do śniadania. Jest bardzo prosta do przygotowania.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5855
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 469
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5855
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 469
Składniki
Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Następnie dodajemy: żółtka, miód, olej i wszystko mieszamy. Dosypujemy mąkę i dodajemy sól. Polecam użyć robota kuchennego albo miksera do wyrobienia ciasta. Można je też zagnieść ręcznie. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia. Miskę przykrywamy ściereczką.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę, albo na blat. Ważne jest aby wcześniej podsypać naszą powierzchnię mąką. Ciasto dzielimy na 4 części (można na dowolną ilość) z których musimy zrobić wałki a następnie z nich zapleciemy chałkę (technika jest podobna jak zaplatanie warkocza - pokazuje to na filmie).
Zaplecioną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Kiedy chałka podwoi swoją objętość smarujemy ją białkiem (trzeba być dość delikatnym i dokładnym). Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 20-22 minuty. Po 15 minutach proponuję otworzyć piekarnik i obrócić blaszkę o 180 stopni aby chałka przypiekła się równomiernie.
Po wyjęciu chałkę należy ostudzić - najlepiej zrobić to na kratce z piekarnika. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak wykonać chałkę od początku do końca. Życzę smacznego!