Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną chałkę – puszyste, słodkie pieczywo. Najlepiej smakuje z masłem lub ulubionymi domowymi konfiturami
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 439
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 117
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 439
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 117
Składniki
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać jedną łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, wymieszać. Zaczyn odstawić na bok na około 10 minut. Mąkę (450 gram) przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier (30 gram), wymieszać. Dodać pozostałe składniki: przygotowany zaczyn, masło ( 50 gram) pokrojone na mniejsze części, jajko i startą skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto za pomocą miksera (końcówki z hakami) lub w robocie. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą z nich ręcznie zagnieść i podzielić na trzy jednakowe części. Z każdej z nich uformować długi wałek. Zapleść chałkę: ułożyć trzy wałki obok siebie, ścisnąć je na górze, następnie przekładać naprzemiennie (tak, jak zaplata się warkocz)nad środkowym wałkiem na zmianę przeplatać lewy i prawy wałek. Zapleść chałkę i ścisnąć wałki na dole. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: na przesianą mąkę (pozostałe 100 gram) wsypać cukier(pozostałe 50 gram) i pokrojone w kostkę zimne masło (pozostałe 100 gram). Połączyć wszystkie składniki dłońmi, rozcierając składniki palcami, aż do powstania grudek pożądanej wielkości. Składki można też połączyć w blenderze lub mikserze.
W osobnej misce wymieszać żółtko z mlekiem (2 łyżki) za pomocą widelca. Posmarować żółtkiem chałkę, posypać przygotowaną kruszonką. Na dole piekarnika postawić naczynie żaroodporne napełnione wodą. Piec 30 minut (góra- dół) w temperaturze 200 stopni. Po 20-25 minutach można przykryć chałkę folią spożywczą lub papierem do pieczenia, aby zbytnio się nie zarumieniła.