Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chałka z makiem. puszysta, delikatna, maślana... chałkowa!
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 8
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 773
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4077
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 8
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 773
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4077
Składniki
Mąkę przesiewam. Jaja rozkłócam z łyżką mleka /odlewam na bok 3 łyżki masy, żeby było do posmarowania chałki/. Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn drożdżowy i odstawiam go, żeby ruszył. Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do gładkiego i elastycznego stanu /po wciśnięciu paluchem, ciasto wraca na miejsce/. Odkładam pod ściereczkę do podrośnięcia - około 2-2,5 h. W trakcie rośnięcia odgazowuję dwa razy ciasto.
Jak ciasto podrośnie, dzielę je na w rolki. Zaplatam chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam pod ścierkę jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Chałkę dwukrotnie smaruję rozkłóconym jajem. Posypuję uprażonym makiem. Piekę 30-40 minut do zbrązowienia. Studzę na kratce.