Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chałka z makiem. puszysta, delikatna, maślana... chałkowa!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112909
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 217
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 483
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 448
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 817
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112909
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 217
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 483
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 448
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 817
Składniki
Mąkę przesiewam. Jaja rozkłócam z łyżką mleka /odlewam na bok 3 łyżki masy, żeby było do posmarowania chałki/. Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn drożdżowy i odstawiam go, żeby ruszył. Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do gładkiego i elastycznego stanu /po wciśnięciu paluchem, ciasto wraca na miejsce/. Odkładam pod ściereczkę do podrośnięcia - około 2-2,5 h. W trakcie rośnięcia odgazowuję dwa razy ciasto.
Jak ciasto podrośnie, dzielę je na w rolki. Zaplatam chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam pod ścierkę jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Chałkę dwukrotnie smaruję rozkłóconym jajem. Posypuję uprażonym makiem. Piekę 30-40 minut do zbrązowienia. Studzę na kratce.