Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chałka z makiem. puszysta, delikatna, maślana... chałkowa!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę przesiewam. Jaja rozkłócam z łyżką mleka /odlewam na bok 3 łyżki masy, żeby było do posmarowania chałki/. Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn drożdżowy i odstawiam go, żeby ruszył. Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do gładkiego i elastycznego stanu /po wciśnięciu paluchem, ciasto wraca na miejsce/. Odkładam pod ściereczkę do podrośnięcia - około 2-2,5 h. W trakcie rośnięcia odgazowuję dwa razy ciasto.
Jak ciasto podrośnie, dzielę je na w rolki. Zaplatam chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam pod ścierkę jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Chałkę dwukrotnie smaruję rozkłóconym jajem. Posypuję uprażonym makiem. Piekę 30-40 minut do zbrązowienia. Studzę na kratce.