Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chałka z makiem. puszysta, delikatna, maślana... chałkowa!
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 449
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 449
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Składniki
Mąkę przesiewam. Jaja rozkłócam z łyżką mleka /odlewam na bok 3 łyżki masy, żeby było do posmarowania chałki/. Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn drożdżowy i odstawiam go, żeby ruszył. Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do gładkiego i elastycznego stanu /po wciśnięciu paluchem, ciasto wraca na miejsce/. Odkładam pod ściereczkę do podrośnięcia - około 2-2,5 h. W trakcie rośnięcia odgazowuję dwa razy ciasto.
Jak ciasto podrośnie, dzielę je na w rolki. Zaplatam chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładam pod ścierkę jeszcze na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Chałkę dwukrotnie smaruję rozkłóconym jajem. Posypuję uprażonym makiem. Piekę 30-40 minut do zbrązowienia. Studzę na kratce.