Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci.

Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci.

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 4362

Nie wyobrażam sobie bez niego życia. Zapraszam do obejrzenia filmiku.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • świeże drożdże 25 g
  • masło 20 g
  • woda letnia 250 ml
  • sól 1 i pół
  • cukier 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci.

Przygotowanie

  1. Drożdże utrzeć z cukrem dodać 50ml letniej wody i 1 łyżkę mąki wszystko zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut

  2. Zaczyn dodać do mąki ,zamieszać drewnianą łyżką następnie dodać wodę i rozpuszczoną w niej solą, wlać rozpuszczone letnie masło i wszystko zamieszać łyżką .
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę

  3. Ciasto zagniatamy w misce a następnie wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze tak zarabiamy , aż się stanie gładkie i elastyczne.

  4. Wyrobione ciasto formujemy jak bochenek chleba i kładziemy na posypana mąką brytwankę przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do podwojenia.

  5. Wyrośnięty chlebek smarujemy wodą.

  6. Nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni ,funkcja góra ,dół i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35 minut. Pieczemy na środkowej półce.

  7. Upieczony chleb przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    Jest pyszny miękki e środku a na wierzchu ma chrupiącą skórkę.
    Polecam gdyż najzdrowsze pieczywo jest jak sami osobiście upieczemy.
    Zapraszam na mój kanał na inne wypieki.
    Zapraszam do obejrzenia filmiku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń