Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb jest najlepszy.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 147
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1242
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 225
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 147
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1242
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 225
Składniki
Wykonanie: Płatki zalać letnim mlekiem, dodać pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wsypać mąkę, sól, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odstawić ponownie na godzinę. Dwie podłużne foremki posmarować tłuszczem, przełożyć ciasto. Piec przez godzinę w temperaturze 180-190 stopni. Podkoniec pieczenia zwiększyć na chwilę temperaturę by chlebek się zarumienił. Po upieczeniu chlebek zawinąć w ściereczkę i ostudzić.