Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb gryczano-razowy.

Chleb gryczano-razowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17605

Dodano:

Odsłon: 6608

Nie ma jak własny upieczony chlebek,ten wyszedł chrupiący i przesmaczny. Chlebek z mąki gryczanej mogą spożywać diabetycy,jest dietetyczny . Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1kg mąki gryczanej
  • 1/2 kg mąki chlebowej razowej
  • 13 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • ciepła woda 1l + 50-100ml
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • Płatki owsiane 4 łyżki
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb gryczano-razowy.

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn.

    Mąka razowa 5 łyżek,drożdże,miód i 1/2 szkl.letniej wody.
    Wszystkie składniki wymieszać,przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,na około 15min.

    Do miski wsypać mąki,sól,siemię i chia.
    Dodać zaczyn oraz 1 litr ciepłej wody,jeśli ciasto jest gęste dolać 50-100ml wody.
    Ciasto wyrabiać około 10min.

    Foremki posmarować ( u mnie keksówki,smarowane masłem) posypać boki płatkami owsianymi.

    Nagrzać piekarnik do 100 st.góra-dół .

    Nałożyć ciasto do foremek,wyrównać ręką moczoną w ciepłej wodzie i posypać po wierzchu płatkami owsianymi.
    Dać na 10min.do nagrzanego piekarnika.
    Chlebek nam urośnie,wtedy zwiększyć tem.do 200st.i piec około 50min.
    Najlepiej sprawdzać patyczkiem.

  2. Upieczone chlebki studzić na kratce.
    Najlepszy jest taki jeszcze ciepły z masłem:)

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń