Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim.

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 3084

Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • Opcjonalnie:
  • garść pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych do posypania
  • margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby żytnie do wysypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Zaczyn żytni.

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Najlepiej zaczyn zrobić po południu, przed dniem wypieku.

  2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem.

  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

  4. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut.

  5. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń