Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb po tarnowsku

Chleb po tarnowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1952

Dodano:

Odsłon: 6669

To rewelacyjny przepis na prosty chleb.

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału (ja u
  • 5 dkg drożdży
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
  • 1/2 torebki kminku (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb po tarnowsku

Przygotowanie

  1. Z 1 litra wody odlewamy 1 szklankę w której rozpuszczamy drożdże.
    W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę z drożdżami i resztę wody. Drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość.
    Dwie blaszki (keksówki) smarujemy olejem. Dzielimy ciasto na 2 części i umieszczamy w blaszkach. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Czynność ta spowoduje że chlebki nie popękają.

  2. Foremki wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 230 stopni C i pieczemy 50-60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze przez 10 min. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i wyciągamy z nich chleb. Przekładamy na boki kilkakrotnie aż do odparowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Ciekawy przepis, a zwłaszcza dodatki . Niestety ja nie mam tyle czasu na pieczenie chlebka. Mam za to inny sposób na świeży, ciepły bochenek. Ja do wypieku używam gotowych zestawów z piekarni Gronpiek, które zawierają już gotowe składniki do wypieku. Wystarczy je zmieszać wyrobić ciasto i wstawić do pieca. Serdecznie zachęcam do takich szybkich wypieków. Mają też swoją stronę domowychlebek.pl na której znajdziecie więcej informacji na temat owych zestawów. Serdecznie polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś wyszedł Też takie robię lecz z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie sklep.gronpiek.pl jest z nimi dużo mniej roboty, a efekt jest niesamowity. Od zakupu do gotowego chlebka mija zaledwie kilka godzin. Proste przygotowanie, prosty przepis i mamy chlebek jak z okładki Serdecznie polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 29 czerwca 2014 Upiekłam już drugi raz, REWELACJA :-)
Mało pracy, szybki i przepyszny. Polecam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 20 czerwca 2014 Bardzo apetyczny chlebek. Widzę że nie robisz z drożdży zaczynu tylko po rozpuszczeniu od razu dodajesz do ciasta. Tak jeszcze nie robiłam. Rozumiem że na 1 blaszkę wszystkiego po połowie-drożdży też, czy inaczej je podzielić? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 20 czerwca 2014 fajny, prosty przepis. Zabieram i jutro upiekę chlebuś :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń