Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To rewelacyjny przepis na prosty chleb.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 389
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 389
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Składniki
Z 1 litra wody odlewamy 1 szklankę w której rozpuszczamy drożdże. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę z drożdżami i resztę wody. Drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi objętość. Dwie blaszki (keksówki) smarujemy olejem. Dzielimy ciasto na 2 części i umieszczamy w blaszkach. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Czynność ta spowoduje że chlebki nie popękają.
Foremki wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 230 stopni C i pieczemy 50-60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze przez 10 min. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i wyciągamy z nich chleb. Przekładamy na boki kilkakrotnie aż do odparowania.