Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 8902

Szybko, prosto i pysznie taki właśnie jest ten przepis na domowy chleb. idealny dla początkujących domowych piekarzy :)

Składniki

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/3 szklanki mąki żytniej
  • opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę.
    Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

  2. Przełożyć do foremki keksówki i odstawić do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury otoczenia) około 1,5 godziny
    Piec około 35 minut w temperaturze 210°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 19 czerwca 2013 Chlebek własnego wypieku jest pyszny a jeszcze z dodatkiem ziaren...paluszek i do wykonania:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń