Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenno-żytni - łatwy i chrupiący z foremki

Chleb pszenno-żytni - łatwy i chrupiący z foremki

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3583

Dodano:

Odsłon: 7032

Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce.

Składniki

  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
  • 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-żytni - łatwy i chrupiący z foremki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.

  2. Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

  3. Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni *

    Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chlebek byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chlebek pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.

    Czas pieczenia 50 minut.

    Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń