Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do upieczenia tego chleba użyłam dwóch rodzajów mąk, mąki pszennej chlebowej Typ 750 i mąki żytniej razowej Typ 2000, miodu oraz czterech rodzajów ziaren, słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki.
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 18
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 25
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 869
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 435
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 18
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 25
Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 869
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 435
Składniki
Mieszamy rozkruszone drożdże z miodem i wodą, odstawiamy na 20 minut żeby urosły. Do miski wsypujemy mąki, sól i ziarna. Wszystko dokładnie mieszamy.
Po 20 minutach jak drożdże urosną wlewamy je do wymieszanych mąk, dodajemy pozostałą wodę i wstępnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Dalej wyrabiamy ciasto mikserem z końcówkami haki przez kilka minut aż ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej, wysypanej otrębami pszennymi foremki (duża forma keksowa). Zwilżoną ręką rozprowadzamy równo ciasto w foremce. Po wierzchu posypujemy ziarnem słonecznika, mokrą patką lekko wciskamy ziarna w ciasto.
Foremkę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy ciasto w foremce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 250 stopniach Celsjusza i 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Upieczony chleb lekko zraszamy i studzimy na kratce.
Udanego wypieku :)