Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zapach domowego pieczywa. Tak jak do wszystkiego w kuchni, do chleba trzeba podejść z sercem. odwdzięczy się z pewnością tym samym. Nie ma bowiem chyba nic piękniejszego niż świeżo wyjęty z pieca, wyrośnięty bochenek... Najlepszy chleb to oczywiście ten na zakwasie. Choć potrzeba do jego wykonania nieco więcej cierpliwości - warto poczekać na efekt końcowy. Dziś jednak propozycja nieco łatwiejsza bo z dodatkiem zakwasu i drożdży. Zakwas polecam wyhodować samemu - to naprawdę nic trudnego. Najważniejsze aby mąka używana do jego produkcji była dobrej jakości.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do zakwasu i dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość ścisłe). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej cienko olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 2 godziny).
Po tym czasie z delikatnie formujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy przez 60 minut. Gorący bochenek wykładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystudzenia.
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go n...
Odsłon: 2998
Tym razem napiszę, jak robię pszenny chleb. Chleb, który podobnie jak żytni,...
Odsłon: 10368
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 187
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 52
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 98
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 76
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 146
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 187
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 52
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 98
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 76
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 146
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do zakwasu i dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość ścisłe). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej cienko olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 2 godziny).
Po tym czasie z delikatnie formujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy przez 60 minut. Gorący bochenek wykładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystudzenia.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka turystyczna.
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Mielonka turystyczna.
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka turystyczna, prosta w zrobieniu, idealna do...
Odsłon: 1744
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 531