Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zapach domowego pieczywa. Tak jak do wszystkiego w kuchni, do chleba trzeba podejść z sercem. odwdzięczy się z pewnością tym samym. Nie ma bowiem chyba nic piękniejszego niż świeżo wyjęty z pieca, wyrośnięty bochenek... Najlepszy chleb to oczywiście ten na zakwasie. Choć potrzeba do jego wykonania nieco więcej cierpliwości - warto poczekać na efekt końcowy. Dziś jednak propozycja nieco łatwiejsza bo z dodatkiem zakwasu i drożdży. Zakwas polecam wyhodować samemu - to naprawdę nic trudnego. Najważniejsze aby mąka używana do jego produkcji była dobrej jakości.
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 99
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 136
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 38446
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do zakwasu i dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość ścisłe). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej cienko olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 2 godziny).
Po tym czasie z delikatnie formujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy przez 60 minut. Gorący bochenek wykładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystudzenia.