Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zapach domowego pieczywa. Tak jak do wszystkiego w kuchni, do chleba trzeba podejść z sercem. odwdzięczy się z pewnością tym samym. Nie ma bowiem chyba nic piękniejszego niż świeżo wyjęty z pieca, wyrośnięty bochenek... Najlepszy chleb to oczywiście ten na zakwasie. Choć potrzeba do jego wykonania nieco więcej cierpliwości - warto poczekać na efekt końcowy. Dziś jednak propozycja nieco łatwiejsza bo z dodatkiem zakwasu i drożdży. Zakwas polecam wyhodować samemu - to naprawdę nic trudnego. Najważniejsze aby mąka używana do jego produkcji była dobrej jakości.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2055
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1273
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2031
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2055
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1273
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2031
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do zakwasu i dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość ścisłe). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej cienko olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 2 godziny).
Po tym czasie z delikatnie formujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy przez 60 minut. Gorący bochenek wykładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystudzenia.