Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam zapach domowego pieczywa. Tak jak do wszystkiego w kuchni, do chleba trzeba podejść z sercem. odwdzięczy się z pewnością tym samym. Nie ma bowiem chyba nic piękniejszego niż świeżo wyjęty z pieca, wyrośnięty bochenek... Najlepszy chleb to oczywiście ten na zakwasie. Choć potrzeba do jego wykonania nieco więcej cierpliwości - warto poczekać na efekt końcowy. Dziś jednak propozycja nieco łatwiejsza bo z dodatkiem zakwasu i drożdży. Zakwas polecam wyhodować samemu - to naprawdę nic trudnego. Najważniejsze aby mąka używana do jego produkcji była dobrej jakości.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do zakwasu i dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, wsypujemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto (ciasto jest dość ścisłe). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej cienko olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 2 godziny).
Po tym czasie z delikatnie formujemy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Tak pieczemy przez 60 minut. Gorący bochenek wykładamy na kratkę kuchenną i pozostawiamy do wystudzenia.