Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny 3 ziarna.

Chleb pszenny 3 ziarna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25543

Dodano:

Odsłon: 2203

Bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy chleb pszenny na zakwasie żytnim, z siemieniem lnianym, ziarnami pestek dyni i słonecznika. Prosty w zrobieniu. Polecam :)

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 400 ml letniego mleka
  • Sól 1 łyżeczka
  • siemię lniane 2-3 duże łyżki
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny 3 ziarna.

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w
    ciepłe miejsce na minimum 5 godzin. Po 5-6 godzinach gdy zaczyn będzie dobry przesiewamy mąkę z solą, dodajemy siemię lniane, mieszamy.

  2. Dodajemy zaczyn i wlewamy mleko.

  3. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką.

  5. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 7-8 godzin w temperaturze pokojowej.

  6. W dniu pieczenia:

    Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C
    (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego
    piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20
    minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30
    minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

  7. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

  8. Udanego wypieku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń