Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na drożdżach

Przepis dnia 2021-11-15
Chleb pszenny na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 4881

Dodano:

Odsłon: 4419

Pyszny codzienny chleb, dobrze wyrośnięty z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • saszetka suchych drożdży (7g)
  • 1,5 łyżeczki soli (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka miękkiego masła (25 g)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny na drożdżach

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto
    Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem
    Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny

  2. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę
    Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 20-25 min

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń