Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pszenny na serwatce

Przepis dnia 2021-08-31
chleb pszenny na serwatce

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 995

Po zrobieniu domowego twarogu lub labneh zostaje serwatka, warto użyć jej do wypieku chleba. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać składniki.

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • serwatka - 350 ml
  • drożdże instant - pół łyżeczki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 płaska łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb pszenny na serwatce

Przygotowanie

  1. W sporej misce połączyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać serwatkę, wymieszać (nie trzeba zagniatać). Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 14-18 godzin.

  2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, złożyć na pół, uformować okrągły bochenek.

  3. Miskę, w której wyrastało ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, przykryć ścierką i zostawić do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny).

  4. Do zimnego piekarnika włożyć garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z pokrywką, rozgrzać do 240 stopni.

  5. Nagrzany garnek wyciągnąć z piekarnika, szybkim ruchem przełożyć do niego wyrośnięte ciasto razem z papierem do pieczenia, przykryć pokrywką i natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika.

  6. Piec przez 20 minut, zdjąć pokrywkę. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń