Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A więc no tak podałam przepis na ciasto a teraz podam wszystkim przepis na najwspanialszy w moim wykonaniu chlebek pszenny drożdżowy, może wygląda jak wielka buła ale nie do końca ponieważ nie jest słodki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27771
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27771
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
A więc tak do miski wsypać cztery szklanki mąki na mąkę wsypać sól, cukier oraz suszone drożdże a następnie wlać wodę zmieszaną z mlekiem 2 % tak aby było półtorej szklanki. Wszystko wyrobić a w czasie wyrabiania całości wsypać jeszcze pół szklanki mąki i wyrabiać do czasu aż będzie się ciasto odklejało od miski, po tym czasie wlać olej i wyrobić do momentu wchłonięcia oleju przez ciasto. Tak przygotowane odstawić pod ściereczką na 20 minut aby odpoczęło
Gdy ciasto już odpoczęło po wyznaczonym czasie i jest widoczne gołym okiem że podrosło przez czas leżakowania wtedy po boku wsypać dwie łyżki mąki i kolejny raz wyrobić do wchłonięcia przez ciasto podsypanej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia żaroodpornego głębokiego wyłożonego papierem do pieczenia, ponacinać ciasto w poprzek a następnie posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem i można posypać dowolnymi nasionami. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( uwaga ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów a w czasie wyrastania nie stawiać na kaloryfer czy piec )
Jak już ciasto na chleb pięknie wyrosło i podwoiło swoją objętość nastawić piekarnik na 200 stopni rozgrzać go, włożyć przygotowane wyrośnięte ciasto i piec przez 60 minut, 15 minut przed końcem nakryć chleb folią aluminiową błyszczącą stroną w stronę chleba aby nie spaliła się góra chlebka a w środku aby dobrze się upiekł. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika a następnie razem z papierem przełożyć go na kratkę, górę chlebka zwilżyć wodą i pozostawić do ostygnięcia
Ostygnięty chlebek oddzielić od papieru do pieczenia, bardzo ładnie odchodzi od papieru nic się nie klei. Wyszedł mi tak piękny i duży że byłam aż pozytywnie zaskoczona to mój pierwszy tak cudowny chlebuś. Gotowy chlebek przełożyć na deskę do krojenia
Chlebek nie dość że pięknie pachniał podczas pieczenia jak również podczas stygnięcia to po przekrojeniu normalnie zaparło mi dech, ładnie się kroi lekko się kruszy ale nie bardzo. Powiem tylko tyle szybciej zniknął niż go przygotowałam i upiekłam ale to chyba dobrze prawda ?
Mój cudowny osobisty chlebuś mocno pachnący zanim zdążyli go zjeść moi głodomorki podałam z masłem prawdziwym oraz wędliną jaką miałam. Tak wspaniały chlebek można jeść nawet z samym masłem i solą a także z dowolnym dżemem czy marmoladą w sumie kto z czym woli. U mnie syn piętkę czy dupka bo zależy u kogo jak się mówi zjadł suchą bez niczego i był zachwycony chlebkiem a dodam że syn ma prawie 18 lat i jest strasznie wybredny co do jedzenia