Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-01-2022
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny z czarnuszką posypany ziarnami pestek dyni. Prosty w zrobieniu.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34119
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1297
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113570
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34119
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1297
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113570
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin. W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Udanego wypieku!!!