Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-01-2022
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny z czarnuszką posypany ziarnami pestek dyni. Prosty w zrobieniu.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 422
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2893
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1992
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7386
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 422
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2893
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1992
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 7386
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin. W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Udanego wypieku!!!