Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.
Składniki zaczynu mieszamy i czekamy aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wodę i wyrośnięty zaczyn.
Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Smaczny, wspaniale pachnący i domowy :) Kto raz poddał się magii domowego pie...
Odsłon: 25074
Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty
Odsłon: 2811
Dzisiaj proponuję smaczny chlebek wykonany z mąki pszennej i razowej, z dodat...
Odsłon: 4331
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 133
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 125
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 114
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 48
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 133
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 125
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 114
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 33
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 48
Składniki
Składniki zaczynu mieszamy i czekamy aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 417
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 487