Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny z foremki.

Chleb pszenny z foremki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24954

Dodano:

Odsłon: 7245

Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny z foremki.

Przygotowanie

  1. Składniki zaczynu mieszamy i czekamy aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wodę i wyrośnięty zaczyn.
    Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  2. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

  4. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką.

  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).

  6. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.

  7. Upieczony chleb studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 24 października 2018 Pyszniutki <3 Już czuję jego zapach <3 Do tego masełko i pomidor malinowy <3

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 października 2018 Piekny i wyrosniety chleb! przydalby mi sie teraz na sniadanie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń