Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb wiejski na zakwasie.

Chleb wiejski na zakwasie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 6025

Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolskiej wsi.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 650 - 90 dag
  • mąka żytnia Typ 2000 - 10 dag
  • zakwas 300 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • sól 1 łyżka
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • mąka do wysypania blachy
  • woda 300 ml
  • Zaczyn / zakwas:
  • mąka żytnia Typ 2000 razowa 25 dag
  • drożdże 15 g
  • woda 200 ml
  • maślanka 100 ml
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zakwas:

    Przygotowanie zakwasu (a właściwie "zaczynu")
    Wszystkie składniki wymieszać na rzadką papkę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zakwas nadaje się do użycia.

  2. Chleb:

    Mąki wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z cukrem, wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 1 duży, przenieść w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną (ok. 2 godz). Następnie ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą lub oprószyć mąką i ponacinać. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 17 marca Bardzo prosty ten zakwas, ja próbowałam kiedyś sama zrobić wg. przepisu, który miał tyle etapów, że skutecznie mnie zniechęcił:) ale Twój z przyjemnością wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 17 marca Super smacznie wygląda. Z masełkiem poproszę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń