Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolskiej wsi.
We śnie dzisiejszym z kolei, to znów przechadzałem się pośród obrazów tym raz...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 346
Placki cebulowe to ciekawy pomysł na nieznaną nikomu przekąskę imprezową. Są...
Odsłon: 1888
We śnie dzisiejszym z kolei, to znów przechadzałem się pośród obrazów tym raz...
Odsłon: 91
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 346
Placki cebulowe to ciekawy pomysł na nieznaną nikomu przekąskę imprezową. Są...
Odsłon: 1888
Składniki
Zakwas: Przygotowanie zakwasu (a właściwie "zaczynu") Wszystkie składniki wymieszać na rzadką papkę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zakwas nadaje się do użycia.
Chleb: Mąki wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z cukrem, wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 1 duży, przenieść w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną (ok. 2 godz). Następnie ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą lub oprószyć mąką i ponacinać. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.