Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty, pachnący rozmarynem chleb pszenny na drożdżach
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 664
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4061
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 843
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 664
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4061
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 843
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.
Upieczony chleb studzić na kartce.