Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb z rozmarynem i płatkami soli morskiej

chleb z rozmarynem i płatkami soli morskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 152

puszysty, pachnący rozmarynem chleb pszenny na drożdżach

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • drożdże instant - 8 g
  • ciepła woda - 300 ml
  • oliwa - 5 łyżek
  • sól - pół łyżeczki
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • sól morska w płatkach - 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb z rozmarynem i płatkami soli morskiej

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

  2. Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.

  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.

  4. Upieczony chleb studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń