Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty, pachnący rozmarynem chleb pszenny na drożdżach
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.
Upieczony chleb studzić na kartce.
polecam swojski smalec, albo jak mówią moi znajomi swojską konserwę :))
Odsłon: 40816
Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domag...
Odsłon: 111036
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 86
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 141
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 93
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 86
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 141
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 93
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.
Upieczony chleb studzić na kartce.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Chleb słonecznikowy
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 1929
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 2219