Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 738 Ocena: 15287
Dodano: 11.01.2021
Odsłon: 7352
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zakwas: codziennie do słoika dodawałam po łysze mąki żytniej razowej z wodą przefiltrowaną i mieszałam. Za każdym razem zawartość będzie się podnosić. Po tygodniu zakwas powinien mieć silny zapach. Gdy już miałam go 700 ml, 200 ml odlałam aby był początkiem na kolejny słoik zakwasu. Odjętą ilość zakwasu znowu zaczęłam codziennie karmić i mieszać aby mieć zakwas na kolejny chleb.
Te odlane 500 ml znowu dokarmiłam aby się jeszcze bardziej uaktywnił i podniósł.
Do robota dałam trzy mąki, zakwas, sól, oliwę i zaparzone siemię lniane.
Ciasto wyrobiłam. Można ręcznie tylko łyżką- łatwiej jest mieszać jak masa nie jest tak zwarta.
Masę wyłożyłam do keksówki i wyrównałam. Górę nacięłam i posypałam jeszcze siemieniem.
Formę przykrytą ścierką postawiłam na kaloryferze- będzie wyrastać 2-3 godziny. Bez kaloryfera 8h.
Powinien "wyjść" z blaszki.
Wstawiłam go do nagrzanego piekarnika na 45 minut w 185 C. Ale mój piekarnik jest chimeryczny. Po grubości skórki na dalszym zdjęciu widać, że mogłam go wyjąć 3- 5 minut wcześniej.
Po wyjęciu z piekarnika chleb powinno się posmarować wodą po wierzchu.- skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

BEATA1978 2 dni temuZgłoś do usunięcia
Chlebek pierwsza klasa :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Świetny chlebek! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Piękny chlebek! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 4 dni temuZgłoś do usunięcia
Z siemieniem to ja uwielbiam. Po ilości wejść to chyba nie tylko dzisiejszy rekord. "Smacznie" pozdrawiam :) Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 11 styczniaZgłoś do usunięcia
Pierwszy ;pWziąłbym, ale przez monitor się nie da, a szkoda ;) Musi super smakować, a w tle jeszcze zacny serek :) Odpowiedzi: 10 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz