Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siemię lniane po upieczeniu zyskuje orzechowy smak.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18263
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18263
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
Zakwas: codziennie do słoika dodawałam po łysze mąki żytniej razowej z wodą przefiltrowaną i mieszałam. Za każdym razem zawartość będzie się podnosić. Po tygodniu zakwas powinien mieć silny zapach. Gdy już miałam go 700 ml, 200 ml odlałam aby był początkiem na kolejny słoik zakwasu. Odjętą ilość zakwasu znowu zaczęłam codziennie karmić i mieszać aby mieć zakwas na kolejny chleb. Te odlane 500 ml znowu dokarmiłam aby się jeszcze bardziej uaktywnił i podniósł.
Do robota dałam trzy mąki, zakwas, sól, oliwę i zaparzone siemię lniane.
Ciasto wyrobiłam. Można ręcznie tylko łyżką- łatwiej jest mieszać jak masa nie jest tak zwarta.
Masę wyłożyłam do keksówki i wyrównałam. Górę nacięłam i posypałam jeszcze siemieniem. Formę przykrytą ścierką postawiłam na kaloryferze- będzie wyrastać 2-3 godziny. Bez kaloryfera 8h.
Powinien "wyjść" z blaszki. Wstawiłam go do nagrzanego piekarnika na 45 minut w 185 C. Ale mój piekarnik jest chimeryczny. Po grubości skórki na dalszym zdjęciu widać, że mogłam go wyjąć 3- 5 minut wcześniej. Po wyjęciu z piekarnika chleb powinno się posmarować wodą po wierzchu.- skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
Smacznego :)