Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z ziaren i orzechów

Chleb z ziaren i orzechów

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 8132

Dodano:

Odsłon: 1409

Ten chleb nie tylko składa się głównie z ziaren i orzechów, jest smaczny i soczysty, ale jest równiez tak łatwy w przygotowaniu, że może go upiec nawet małe dziecko. Jeśli użyjemy składników wskazanych w przepisie, jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy i w dodatku lekkostrawny, jeśli pęcznieje przez całą noc. Wybór orzechów lub nasion to sprawa preferencji, równie dobrze smakuje z pestkami dyni lub np. drobno posiekanymi suszonymi owocami lub żurawiną. Ważne jest tylko, aby piec go w foremkach, będzie wtedy wyglądał jak bułki, ale bez foremek może popękać

Składniki

  • 500 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 100 g różnych orzechów
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 600 ml letniej wody
  • 10 g soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chleb z ziaren i orzechów

Przygotowanie

  1. Umiescic wszystkie skladniki w misce i dobrze wymieszac. Jesli chcemy upiec chlebki w ekspresowym tempie, przelozyc wszystko do garnka i bardzo lekko podgrzac (nie gotowac i nie podgrzewac zbyt mocno!). Odstawic na co najmniej 30 minut.
    Lepiej jednak, jesli ciasto pecznieje w lodówce przez noc, wtedy skladniki lepiej sie lacza, a chleb staje sie bardziej strawny.

  2. Do wypieku chleba uzylam 6 malych glinianych doniczek (po ok. 150 ml każda), mozna tez uzyc malych naczyn zaroodpornych i papieru do pieczenia. Tego typu chleb nie powinien piec sie bez formy, gdyz moze popekac.
    Pokroic papier do pieczenia na wystarczajaco duze kawalki i wylozyc nim foremki. Rozgrzac piekarnik do 200° C, rozlozyc ciasto w foremkach i piec na srodkowym ruszcie przez 50-60 minut.

  3. Przed podaniem chleba dobrze go ostudzic.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń