Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dewiza : szybko, prosto i smacznie. Taki właśnie jest ten chleb.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 153
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1865
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14607
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19673
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 153
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1865
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14607
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19673
Składniki
Do miski wsypać 1 szkl. mąki żytniej, drożdże i zalać 1 szkl. ciepłej wody, Przykryć ściereczką i zostawić na 10 min. w ciepłym miejscu..
Po tym czasie dodać mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i zalać 3 szkl. ciepłej wody. Wyrobić ciasto ( można mikserem z końcówką do drożdżowego ). Pozostawić do wyrośnięcia 30 min.
3 keksówki ( tyle wychodzi z tych proporcji , można do innej formy ) wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleby piec w temp. 200 st 1godz. 10 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Chleb jest dobry do spożycia nawet przez tydzień. Życzę smacznego :)