Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny, bez chemii, mało pracochłonny,
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
1. robimy zaczyn, mieszamy 2 łyżki mąki z drożdżami i zakwasem na żurek, wkładamy do słoika, odstawiamy do lodówki na tydzień, 2. po tygodniu mieszamy zaczyn z 1 szkl mąki żytniej oraz 1 szkl letniej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok 10 godz, 3. po odstaniu ok 10 godz do zaczynu dodajemy 1 kg mąki pszennej, słonecznik, siemię lniane, otręby pszenne, sól, drożdże, wodę oraz maślankę, dokładnie wszystko wyrabiamy, odkładamy 2 łyżki do słoika (to będzie zaczyn na następny chleb), 4. ciasto dzielimy na pól i wkładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chleba wyrównujemy ręką moczoną w zimnej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godz, 5. chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 70 min w 200 stop, po upieczeniu wyjąc z blaszek i zdjąć papier - do odparowania najlepszy z masłem smacznego