Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1058
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2871
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 965
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1730
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14688
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1058
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2871
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 965
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1730
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14688
Składniki
Rozkruszone drożdże, cukier i mąkę wymieszać z wodą w miseczce i pozostawić w cieple do wyrośnięcia zaczynu. Blaszkę keksową długości ok. 18 cm. natłuścić olejem i oprószamy mąką. Mąkę żytnią i pszenną przesiać do misy od miksera, dodać sól, ziarna, jogurt i lekko zmiksować. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 10 min. Ciasto przełożyć do foremki keksowej, wygładzić wierzch zamoczonymi w zimnej wodzie palcami. Posypać wierzch dowolnymi ziarnami np. czarnuszką, sezamem lub ekspandowanym amarantusem. Można też posypać otrębami żytnimi, które mają dużo błonnika, który pobudza metabolizm. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.