Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 132
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13316
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2623
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 132
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13316
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2623
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3778
Składniki
Rozkruszone drożdże, cukier i mąkę wymieszać z wodą w miseczce i pozostawić w cieple do wyrośnięcia zaczynu. Blaszkę keksową długości ok. 18 cm. natłuścić olejem i oprószamy mąką. Mąkę żytnią i pszenną przesiać do misy od miksera, dodać sól, ziarna, jogurt i lekko zmiksować. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 10 min. Ciasto przełożyć do foremki keksowej, wygładzić wierzch zamoczonymi w zimnej wodzie palcami. Posypać wierzch dowolnymi ziarnami np. czarnuszką, sezamem lub ekspandowanym amarantusem. Można też posypać otrębami żytnimi, które mają dużo błonnika, który pobudza metabolizm. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.