Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1400
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3563
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1244
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2281
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1400
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 518
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3563
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1244
Składniki
Rozkruszone drożdże, cukier i mąkę wymieszać z wodą w miseczce i pozostawić w cieple do wyrośnięcia zaczynu. Blaszkę keksową długości ok. 18 cm. natłuścić olejem i oprószamy mąką. Mąkę żytnią i pszenną przesiać do misy od miksera, dodać sól, ziarna, jogurt i lekko zmiksować. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto ok. 10 min. Ciasto przełożyć do foremki keksowej, wygładzić wierzch zamoczonymi w zimnej wodzie palcami. Posypać wierzch dowolnymi ziarnami np. czarnuszką, sezamem lub ekspandowanym amarantusem. Można też posypać otrębami żytnimi, które mają dużo błonnika, który pobudza metabolizm. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.