Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze jak mam trochę wolnego czasu zwłaszcza z rana to robię jakieś pieczywo. Jak mam go więcej to robię pieczywo na zakwasie a jak mniej to bez tego cudownego dodatku. Dzisiaj na tapetę biorę chleb żytni z dodatkiem miodu. W lecie dodaję jeszcze liście chrzanu z działki ale teraz jeszcze nie są dostępne. W brew pozorom upieczenie takiego chleba nie jest trudne ale dopóki tego nie zrobicie to nie poznacie tego bakcyla, który tak wciąga.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1935
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1935
Składniki
Do miski wsyp mąkę żytnią dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj . Kolejno dodaj też saszetkę drożdży suszonych instant. Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj 1-1,5 szklanki ciepłej wody wcześniej wymieszanej z miodem. Dodaj również łyżkę oliwy z oliwek lub olej rzepakowy. Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Ja używam robota planetarnego z hakiem. Po wymieszaniu otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe.
A tak wygląda całość. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny wzależności od ciepłoty otoczenia. Można włożyć je do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni program do rozmrażania. Ciasto powinno po tym czasie nawet podwoić swoją objętość.
Przed włożeniem ciasta, blaszkę smaruję dokładnie masłem i obsypuję otrębami żytnimi.
Następnie jeszcze raz gnieciemy ciasto i wykładam do środka blaszki wyrobione ciasto na chleb i posypujemy pestkami słonecznika.
Ponownie odstawiam ciasto w foremce na drugie wyrośnięcie. Tym razem wystarczy około 60 minut. Jak ciasto wyrośnie wstaw foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra/dół. Chleb piecz przez około 60 minut. Można wstawić miseczkę metalową z wodą by woda parowała wtedy skórka będzie ładnie przypieczona . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i możemy wyjmować chleb z formy by ostygł. Z pewnością będzie smakował a zwłaszcza po wystygnięciu. Smacznego