Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze jak mam trochę wolnego czasu zwłaszcza z rana to robię jakieś pieczywo. Jak mam go więcej to robię pieczywo na zakwasie a jak mniej to bez tego cudownego dodatku. Dzisiaj na tapetę biorę chleb żytni z dodatkiem miodu. W lecie dodaję jeszcze liście chrzanu z działki ale teraz jeszcze nie są dostępne. W brew pozorom upieczenie takiego chleba nie jest trudne ale dopóki tego nie zrobicie to nie poznacie tego bakcyla, który tak wciąga.
Składniki
Do miski wsyp mąkę żytnią dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj . Kolejno dodaj też saszetkę drożdży suszonych instant. Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami dodaj 1-1,5 szklanki ciepłej wody wcześniej wymieszanej z miodem. Dodaj również łyżkę oliwy z oliwek lub olej rzepakowy. Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Ja używam robota planetarnego z hakiem. Po wymieszaniu otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe.
A tak wygląda całość. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny wzależności od ciepłoty otoczenia. Można włożyć je do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni program do rozmrażania. Ciasto powinno po tym czasie nawet podwoić swoją objętość.
Przed włożeniem ciasta, blaszkę smaruję dokładnie masłem i obsypuję otrębami żytnimi.
Następnie jeszcze raz gnieciemy ciasto i wykładam do środka blaszki wyrobione ciasto na chleb i posypujemy pestkami słonecznika.
Ponownie odstawiam ciasto w foremce na drugie wyrośnięcie. Tym razem wystarczy około 60 minut. Jak ciasto wyrośnie wstaw foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra/dół. Chleb piecz przez około 60 minut. Można wstawić miseczkę metalową z wodą by woda parowała wtedy skórka będzie ładnie przypieczona . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i możemy wyjmować chleb z formy by ostygł. Z pewnością będzie smakował a zwłaszcza po wystygnięciu. Smacznego