Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25351

Dodano:

Odsłon: 9588

Przepis na prosty w wykonaniu i zdrowy chlebek na naturalnym zakwasie. Przepis dostałam od Cioci, która już od jakiegoś czasu piecze go dla całej Rodziny. Wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem, zapachem i chrupiąca skórką :)

Składniki

  • Składniki na dwa chlebki:
  • 1200 g mąki żytniej typu 2000
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 - 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zakwasu:

    Do słoika dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Czynność powtarzamy przez kolejne 6 dni codziennie dodając 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej wody. Zakwas najlepiej jest delikatnie przemieszać 2-3 razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy.

  2. Przygotowanie ciasta na chleb:

    Do miski dodajemy 500 g mąki żytniej, 0,5 l ciepłej wody oraz wyrośnięty po tygodniu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

    Następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody oraz około 2 łyżeczki soli i mieszamy. Na sam koniec dodajemy 500 g mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz kminek i wyrabiamy ciasto.

  3. Wyrobione ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy je gorącą wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4 - 5 godzin*.

    *czas wyrastania może być krótszy - musimy obserwować ciasto

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie smarujemy wodą i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 -50 minut w temperaturze 220 stopni C do momentu zarumienienia się skórki.

    Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić możemy dopiero po ostygnięciu

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń