Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1425 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 16047

Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i czarnuszki. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.

Składniki

  • Zaczyn:
  • mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
  • woda 125 ml
  • aktywny zakwas żytni 15 dag
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
  • mąka żytnia typ 720 40 dag
  • płatki żytnie 3 lyżki
  • woda wymieszana z 1 łyżką miodu 400 ml
  • Sól 20 g
  • pestki słonecznika 3 łyżki
  • pestki dyni 3 łyżki
  • siemię lniane 3 łyżki
  • czarnuszka 3 łyżki
  • Opcjonalnie:
  • garść pestek dyni do posypania
  • garść pestek słonecznika do posypania
  • margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

  2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.

  3. Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.

  4. Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.

  5. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.

  6. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

  7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.

  8. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

  9. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

  10. Udanego wypieku!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa-K-ko 21 lutego Czy zaczyn powinien bardzo bąbelkować i dużo urosnąć?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 05 marca 2018 rewelacyjny,zabieram i kciuka zostawiam,pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 marca 2018 Pysznie ten chleb wygląda :)
Biorę parę kromek na wieczór ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń