Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebuś.

Chlebuś.

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 2849

Dodano:

Odsłon: 398

Zrobiłam dziś pyszny drugi w moim życiu chlebek ale na pewno nie ostatni. Ten chlebek jest z przepisu mojej drogiej koleżanki Agnieszki która również prowadzi bloga. Podam link do jej przepisu na chlebek z którego ja zrobiłam lecz przemieniłam jej składniki na szklanki. http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/03/chleb-tostowy.html. Może mój chlebek nie jest idealny jak Agi ale jest bardzo smaczny i bardzo mięciutki w środku.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka miodu (dałam prawdziwy),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 6 łyżek oleju.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebuś.

Przygotowanie

  1. Do miski wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę miodu. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Gdy już jest widoczna praca drożdży wtedy wsypać trzy szklanki mąki ( ja użyłam mąkę Szymanowska typ 480, akurat miałam bo pojawiła się w Biedronce ) oraz sól i wymieszać całość łyżką. następnie wlać 6 łyżek oleju i również wymieszać, następnie chwilę wyrobić ręką jak w moim przypadku lub mikserem z hakiem.

  3. Wyrobione ciasto obsypać z wierzchu odrobiną mąki i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Czyli do podwojenia swojej objętości.

  4. Jak już ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką dodać jeszcze pół szklanki mąki i jeszcze na stolnicy je wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować mlekiem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

  5. Gdy już ciasto w blaszce podwoiło swoją objętość. Wstawić je do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia chlebka można smarować go wodą. Po upieczeniu również posmarować wodą ( wtedy skórka jest miękka ). Upieczony studzić na kratce.

  6. Chlebuś wyszedł rewelacyjny z wierzchu lekko chrupiąca skórka dzięki temu że posmarowałam wodą zaś w środku mega mięciutki. Taki chlebuś świetnie nadaje się na śniadanie czy też kolację do tego prawdziwe masło i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Na pewno to nie będzie mój ostatni chlebuś. Znowu nie mogę dodać wszystkich zdjęć dlatego zapraszam na blog.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń