Do góry

Dodatki Przepis na:

Choinkowe pierniczki

Choinkowe pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15959

Dodano:

Odsłon: 175

Wspaniały dodatek na stół Wigilijny.

Składniki

  • Miód prawdziwy 30 dag
  • Masło ½ kostki
  • Cukier 20 dag
  • Mąka pszenna 45 dag
  • Proszek do pieczenia 1 torebka
  • Przyprawa korzenna do piernika 2 łyżki
  • Szczypta soli
  • Jajko 1 szt.
  • Składniki na lukier:
  • Cukier puder 15 dag
  • Sok z ½ cytryny
  • Woda gorąca 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie lukru:
    Wszystkie składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać pierniczki.
    Wykonanie:
    Miód, masło, cukier dobrze wymieszać podgrzewając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Masę ostudzić, wymieszać z mąką , proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do piernika, ciasto przykryć folią i odstawić na noc. Następnego dnia ciasto rozwałkować, wykrawać gwiazdki różnej wielkości, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Po upieczeniu ułożyć choinkę sklejając przygotowanym lukrem, całość ozdobić również lukrem i posypać cukrem pudrem oraz cukiereczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń