Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnności, sięgający średniowiecza, a pochodzą one dokładnie z Lombardii. I jak w każdej rodzinie, przepis z pokolenia na pokolenie jest nieco modyfikowany i może się różnić od tych z innych regionów, ale najważniejsze, aby zawsze w tym przepisie pozostały migdały, które nadadzą ciasteczkom specyficznego smaku i aromatu. Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebujesz wielu składników, ale na pewno uwagi, aby ciasteczka wyszły z idealnie chrupiącą skorupką i mięciutkim wnętrzem.
2 x miska, mikser, papier do pieczenia
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2212
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 291
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8058
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 763
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 2212
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 291
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8058
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 763
Składniki
Przygotuj miskę i połącz w niej suche składniki. Przesyp do miski mąkę migdałową, cukier puder wraz ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Całość wymieszaj.
Przygotuj kolejną miskę. Rozdziel jajka na żółtka i białka. W misce ubij białka na za pomocą miksera. Białko niech będzie ubite do połowy, aby nie były zbyt sztywne.
Tak przygotowane białka dodaj do suchej masy i wymieszaj.
Dodaj do pozostałej mieszanki ekstrakt migdałowy lub olejek migdałowy i likier amaretto (opcjonalnie). Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Konsystencja powinna być dość gęsta.
Z przygotowanego ciasta formuj kulki (ok. 3-4 cm) i obtocz je w cukrze pudrze. Przygotowane ciasteczka odłóż na 2 godziny do lodówki. Następnie przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia i przenieś ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 20 minut.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.