Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-06-2024
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest delikatne. Tym razem to po prostu przebój. Wypróbujcie ten sposób, a zapomnicie o oranżadkach, wodach gazowanych i innych wynalazkach, które dodajecie do ciasta naleśnikowego.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Składniki
Do miski wpuszczamy jajko oraz białko i miksujemy, dodając cukier oraz olejek waniliowy.
Kiedy jajka będą puszyste,dodajemy sól oraz mąkę i stopniowo dodajemy mleko delikatnie mieszając, a następnie miksujemy. Dodajemy wodę i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nie musi i nie może być gęste.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Ja podrzucam placki na patelni od wielu lat i nie używam żadnych przyrządów do odwracania. Sekret jest w niewielkiej ilości oleju. Jeśli go wlejemy za dużo, można zlać nadmiar do ciasta w misce.Ja żywam łyżki jak na zdjęciu, która jest miarka dla mnie na patelnię o średnicy 15 cm. Placki powinny być cienkie.
Placki składamy na talerzyku obok. Za każdym razem jak zdejmujemy placek, dodajemy odrobinę oleju. Kiedy widzimy,że ciasto już nie jest surowe na powierzchni, odwracamy na drugą stronę.
Nie doprowadzamy do spieczenia; lepiej niż będą blade niż spieczone, bo jeszcze raz pójdą na patelnię czy tak czy owak. Naleśniki można podawać z dżemem,serem, owocami lub użyć do krokietów.