Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-06-2024
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest delikatne. Tym razem to po prostu przebój. Wypróbujcie ten sposób, a zapomnicie o oranżadkach, wodach gazowanych i innych wynalazkach, które dodajecie do ciasta naleśnikowego.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5872
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1154
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1233
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 458
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1152
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5872
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1154
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1233
Składniki
Do miski wpuszczamy jajko oraz białko i miksujemy, dodając cukier oraz olejek waniliowy.
Kiedy jajka będą puszyste,dodajemy sól oraz mąkę i stopniowo dodajemy mleko delikatnie mieszając, a następnie miksujemy. Dodajemy wodę i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nie musi i nie może być gęste.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Ja podrzucam placki na patelni od wielu lat i nie używam żadnych przyrządów do odwracania. Sekret jest w niewielkiej ilości oleju. Jeśli go wlejemy za dużo, można zlać nadmiar do ciasta w misce.Ja żywam łyżki jak na zdjęciu, która jest miarka dla mnie na patelnię o średnicy 15 cm. Placki powinny być cienkie.
Placki składamy na talerzyku obok. Za każdym razem jak zdejmujemy placek, dodajemy odrobinę oleju. Kiedy widzimy,że ciasto już nie jest surowe na powierzchni, odwracamy na drugą stronę.
Nie doprowadzamy do spieczenia; lepiej niż będą blade niż spieczone, bo jeszcze raz pójdą na patelnię czy tak czy owak. Naleśniki można podawać z dżemem,serem, owocami lub użyć do krokietów.