Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa nadaje się zarówno na spotkanie w ogrodzie, kiedy jest ładna pogoda jak i pod dachem. Prosta i szybka w przygotowaniu, a i smaczna. Może być daniem głównym dla wegetarian.
Nóż i deska do krojenia, łyżka, szpatułka, patelnia, salaterka
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1230
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 167
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 472
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Nastawiamy wodę do gotowania. Odmierzamy Cous Cous.
Cebulę smażymy na łyżce oleju razem z obranym i posiekanym czosnkiem. W tym czasie kroimy w drobną kostkę papryczkę chili wygniazdowaną i pozbawioną pestek. Dodajemy do cebuli i doprowadzamy do zeszklenia.
Szpinak myjemy w tym czasie, kiedy cebula się smaży na wolnym ogniu z papryczką. Dodajemy do patelni stopniowo, jeśli konieczne. Dodajemy sól i odrobinę cukru.
Dokładnie mieszamy, i smażymy tylko do zmiany koloru; nie powinno wytworzyć się wiele wody, a jeśli nawet, to dodajemy ją do cous cousa.
W tym czasie,kiedy szpinak się smaży na pewno woda się już zagotowała, więc zalewamy Cous Cous , dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną bazylię (jeśli mamy)i przykrywamy na 5 minut lub aż woda się wchłonie. Mieszamy delikatnie widelcem, kiedy cous cous gotowy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.