Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa nadaje się zarówno na spotkanie w ogrodzie, kiedy jest ładna pogoda jak i pod dachem. Prosta i szybka w przygotowaniu, a i smaczna. Może być daniem głównym dla wegetarian.
Nóż i deska do krojenia, łyżka, szpatułka, patelnia, salaterka
Biszkopt kawowy przełożony kremem budyniowym również o smaku kawowym. Ciasto...
Odsłon: 39434
Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą...
Odsłon: 2401
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 58
Biszkopt kawowy przełożony kremem budyniowym również o smaku kawowym. Ciasto...
Odsłon: 39434
Delikatny, aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, który przyrządzimy w niecałą...
Odsłon: 2401
Dodatki cebuli i natki pietruszki idealnie podkreślają smak młodych ziemniaków.
Odsłon: 58
Składniki
Nastawiamy wodę do gotowania. Odmierzamy Cous Cous.
Cebulę smażymy na łyżce oleju razem z obranym i posiekanym czosnkiem. W tym czasie kroimy w drobną kostkę papryczkę chili wygniazdowaną i pozbawioną pestek. Dodajemy do cebuli i doprowadzamy do zeszklenia.
Szpinak myjemy w tym czasie, kiedy cebula się smaży na wolnym ogniu z papryczką. Dodajemy do patelni stopniowo, jeśli konieczne. Dodajemy sól i odrobinę cukru.
Dokładnie mieszamy, i smażymy tylko do zmiany koloru; nie powinno wytworzyć się wiele wody, a jeśli nawet, to dodajemy ją do cous cousa.
W tym czasie,kiedy szpinak się smaży na pewno woda się już zagotowała, więc zalewamy Cous Cous , dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną bazylię (jeśli mamy)i przykrywamy na 5 minut lub aż woda się wchłonie. Mieszamy delikatnie widelcem, kiedy cous cous gotowy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.