Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa nadaje się zarówno na spotkanie w ogrodzie, kiedy jest ładna pogoda jak i pod dachem. Prosta i szybka w przygotowaniu, a i smaczna. Może być daniem głównym dla wegetarian.
Nóż i deska do krojenia, łyżka, szpatułka, patelnia, salaterka
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 721
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1889
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 418
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 721
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1889
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 418
Składniki
Nastawiamy wodę do gotowania. Odmierzamy Cous Cous.
Cebulę smażymy na łyżce oleju razem z obranym i posiekanym czosnkiem. W tym czasie kroimy w drobną kostkę papryczkę chili wygniazdowaną i pozbawioną pestek. Dodajemy do cebuli i doprowadzamy do zeszklenia.
Szpinak myjemy w tym czasie, kiedy cebula się smaży na wolnym ogniu z papryczką. Dodajemy do patelni stopniowo, jeśli konieczne. Dodajemy sól i odrobinę cukru.
Dokładnie mieszamy, i smażymy tylko do zmiany koloru; nie powinno wytworzyć się wiele wody, a jeśli nawet, to dodajemy ją do cous cousa.
W tym czasie,kiedy szpinak się smaży na pewno woda się już zagotowała, więc zalewamy Cous Cous , dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną bazylię (jeśli mamy)i przykrywamy na 5 minut lub aż woda się wchłonie. Mieszamy delikatnie widelcem, kiedy cous cous gotowy. Dodajemy szpinak i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny.