Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania potrzeba tylko dwóch składników! I troszkę siły, jeśli chcemy zrobić ręcznie ;)
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 574
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 574
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619
Składniki
Płatki róży dokładnie i starannie przebieramy. Obcinamy białe końcówki i usuwamy robaczki- jeśli takowe są. Płatki róży rozcieramy w makutrze z odrobiną cukru. Możemy także posłużyć się rozdrabniaczem lub blenderem jeśli posiadamy. Roztartą papkę przekładamy do większego naczynia i ucieramy z pozostałym cukrem pałką lub drewnianą łyżką. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie posklejał, a jeśli to nie pomoże, to całkowicie suchy cukier ponownie wrzucamy do TC z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na kilka sekund turbo i przesypujemy cukier do szczelnych słoiczków.
Publikując zdjęcie w mediach społecznościowych zostałam zapytana o kolor. Znaczenie i to ogromne, ma barwa płatków. Najlepiej wybierać te ciemniejsze kwiaty, o bardziej intensywnym i wyrazistszym kolorze, podchodzące pod czerwień lub bordo. Ważne jest też, by były zbierane z daleka od dróg głównych i zdecydowanie bez żadnych mszyc czy innych mieszkańców różanych terenów.